Badacze z Yale University mówią, że lubimy smak tłuszczu zwierzęcego, ponieważ ludzie pierwotni jedli szpik, by dostarczyć sobie odpowiedniej ilości kalorii.
Według uczonych, chętnie wybieramy mięso jako składnik diety, ponieważ nasi przodkowie odżywiali się szpikiem, kiedy tylko mieli okazję ku temu.
Tłuszcz szpiku, zanim mięso stało się ważnym elementem diety ludzi, był najistotniejszym składnikiem „menu", biorąc pod uwagę procesy ewolucyjne, a wszystko dlatego, że m. in. dzięki niemu istotnie zwiększyl się ludzki mózg.
Podczas odpoczynku nasz mózg zużywa 20 proc. całej energii organizmu, co stanowi dwukrotność tego, czego potrzebują mózgi innych ssaków naczelnych, głównie roślinożernych. Zapotrzebowanie na kalorie spełnione miliony lat temu doprowadziły do rozwoju mózgu przełożyły się na dzisiejsze upodobania dietetyczne. Według klasycznych teorii ewolucyjnych nasi przodkowie zaczęli polować i jeść małe zwierzęta, następnie zaś opracowali sposoby polowania na te większe. Taka koncpecja została jednak zakwestionowana, ponieważ mięso tego rodzaju nie zawierało większych ilości tłuszczu, było zaś bogate w proteiny na tyle, że więcej energii niż ono dostarczało, wymagało jego
trawienie. Wydawało się zatem, że to nie
mięso stanowiło przyczynę znacznego zwiększenia się ludzkiego mózgu.
Nowa hipoteza jednak wskazuje, że kiedy pierwsi ludzie ludzie zaczęli przemieszczać się na dwóch nogach, znajdowali na preriach kości zwierząt i za pomocą uderzeń np. kamieniami, byli w stanie dostać się do szpiku kostnego. Według uczonych, skoro prehistoryczni ludzie nie potrafili sprawnie wspinać się na drzewa, ani nie byli zbyt szybcy na ziemi, musieli znaleźć jakiś inny sposób na dostarczenie sobie większej ilości kalorii, skoro nasz mózg wyewoluował tak, a nie inaczej. Wydaje się, że stało się tak dzięki wykorzystaniu prymitywnych narzędzi do rozłupywania kości pozostawionych zwierząt przez drapieżniki. W ten sposób rozwinął się nasz
apetyt na tłuszcz zwierzęcy, uważają badacze.
Odkrycia opublikowano w magazynie Current Anthropology.