Strona głównaStyl życiaPrzyprawy i nasiona, które warto wprowadzić do diety

Przyprawy i nasiona, które warto wprowadzić do diety

Garść nasion czy łyżeczka przypraw może dostarczyć nam moc składników mineralnych i witamin. Nic dziwnego, że już w starożytności były wykorzystywane w medycynie. Pora, aby te „maleństwa” na dobre zagościły w naszym menu.
Przyprawy i nasiona, które warto wprowadzić do diety  [Fot. Dionisvera - Fotolia.com] Niewątpliwą zaletą nasion i przypraw jest fakt, że można je w bardzo prosty sposób włączyć do codziennej diety. Dzięki tym dodatkom zadbamy nie tylko o nasze zdrowie, ale również dodamy smaku przygotowywanym potrawom. Podpowiadamy, co powinno znaleźć się w naszej kuchni.

Arcydzięgiel na problemy żołądkowe

Właściwości lecznicze arcydzięgla inaczej zwanego anielskim zielem doceniano już w średniowieczu. Ówcześni zakonnicy nazwali go Zielem Ducha Świętego i zalecali jego spożywanie w celu osiągniecia długowieczności. Dziś ta aromatyczna przyprawa jest prawie nieznana. Po arcydzięgiel powinny sięgać przede wszystkim osoby, które borykają się z problemami zaburzenia pracy układu pokarmowego. Anielskie ziele to sprawdzony sposób na zaburzenia trawienia. Zwiększa ono wydzielanie soku żołądkowego i śliny, a także pobudza nasz organizm do większego wydzielania enzymów trawiennych. Dodatkowo dzięki swoim właściwościom rozkurczeniowym złagodzi bóle brzucha spowodowane skurczami żołądka. Arcydzięgiel sprawdzi się także przy problemach z zaparciami czy wzdęciami. Jak zastosować tę przyprawę w kuchni? Nic prostszego. Smażone w cukrze pochewki liściowe i łodygi mogą służyć do przybierania różnego rodzaju deserów. Sproszkowany korzeń idealnie sprawdzi się przy doprawianiu dań mięsnych, takich jak gulasze i potrawki. Młode liście arcydzięgla można dodawać do sałatek, a łodygi jeść jak jarzynkę.

Czarnuszka dla alergików i anemików

Czarnuszka nazywana również czarnym kminkiem doceniana była już przez starożytnych Egipcjan. Uważali oni, że olej zrobiony z czarnuszki jest „złotem faraonów”, który potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci. Dziś czarny kminek polecany jest przede wszystkim osobom, które zmagają się z alergią i anemią. Przeprowadzone badania wskazują, że regularne przyjmowanie czarnuszki ma korzystny wpływ na układ immunologiczny. Stosowanie jej pomaga wyeliminować pierwsze objawy grypy i przeziębienia, a także skutecznie walczyć z objawami uczulenia. Wszystko dzięki temu, że czarny kminek zawiera tymochinon, który ma silne działania antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne, a także blokuje wydzielanie histaminy (białka odpowiedzialnego za reakcje alergiczne). Do stosowania czarnuszki powinni również przekonać się anemicy. Zawarte w niej związki skutecznie podnoszą poziom hemoglobiny i erytrocytów, które są niezbędne do walki z tą chorobą. Jak zastosować ją w kuchni? Czarny kminek można stosować na wiele sposób. Każdy znajdzie coś dla siebie. Można go dodać do chleba, zup, past, sałatek, sosów czy pieczonego mięsa.

Cynamon przyjacielem cukrzyków

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Informacje na jego temat możemy znaleźć w Starym Testamencie. Już wtedy ceniono go nie tylko za aromat, ale także właściwości lecznicze. Z kolei w tradycyjnej chińskiej medycynie wykorzystywało się go do walki m.in. z wzdęciami, nudnościami i przeziębieniem. Mało jednak kto wie, że cynamon jest sprzymierzeńcem cukrzyków. Pomaga on bowiem ustabilizować poziom cukru we krwi, zarówno przy cukrzycy pierwszego, jak i drugiego typu.

Badania wskazują, że codzienne spożywanie dwóch łyżeczek cynamonu może zmniejszyć poziom cukru we krwi nawet o 20-30 proc. To jednak nie wszystko. Cynamon pozwala również kontrolować apetyt. Wszystko dzięki temu, że kontroluje poziom wydzielanej insuliny. Dodatkowo ta przyprawa to silny przeciwutleniacz, dzięki któremu możemy zachować młody wygląd i poprawić stan naszej skóry. W jaki sposób wykorzystać ją w kuchni? Cynamon idealnie komponuje się niemal z każdym daniem. Sprawdzi się jako dodatek do deserów, napojów, jak i do pieczonych mięs.

Siemię lniane wspomoże układ krążenia

Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze siemienia lnianego zostały docenione już 3 tysiące lat p.n.e. Wtedy właśnie w starożytnym Egipcie, Chinach i Babilonie zaczęto uprawiać len. Dziś potwierdzone jest, że nasiona siemienia lnianego pomagają obniżyć wyskoki poziom cholesterolu, zmniejszają krzepliwość krwi, chronią serce przed chorobą wieńcową i zawałem. Dodatkowo zawierają witaminę E, która odgrywa ważną rolę w leczeniu miażdżycy i chorób serca. Siemię lniane jest ponadto bogate w lignany, czyli przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zachorowania na raka, a także wpływające zbawiennie na układ nerwowy. Dzięki wysokiej zawartości błonnika siemię działa też dobroczynnie na nasz układ pokarmowy, regulując jego prawidłowe funkcjonowanie. Ponadto to cenne źródło cynku, magnezu i żelaza. Kolejnym plusem tych dobroczynnych nasion jest to, że można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów.

Nasiona i przyprawy to niecenione źródło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wprowadzając je do codziennego menu możemy zapobiec wielu chorobom.

ZPC Brześć

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • eGospodarka.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy
Blog