Przyzwyczajeni do określonego sposobu jedzenia, niechętnie zmieniamy codzienny jadłospis. A gdy już podejmiemy decyzję o przejściu na dietę, nie tylko początki jej stosowania są trudne, ale i trzymanie się nowego sposobu odżywiania na dłużej. Warto przemyśleć kilka zmian, jakie chce się wprowadzić, a przede wszystkim zacząć myśleć o nowym menu jako o elemencie nowego stylu życia, a nie sytuacji przejściowej.
![Jak wybrać dietę? Przeczytaj, zanim się na którąś zdecydujesz [Fot. bit24 - Fotolia.com] Jak wybrać dietę? Przeczytaj, zanim się na którąś zdecydujesz [Fot. bit24 - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Jak-wybrac-diete-Przeczytaj-zanim-sie-na-ktoras-zdecydujesz_img59b05062c34a9.jpg)
Okres przejściowy to ten, kiedy chce się zrzucić nadmierne kilogramy, ale jeśli pragnie się utrzymać nową masę ciała, trzeba na stałe przyjąć nowe zasady odżywiania się. Właśnie, a czym się kierować wybierając
dietę dla siebie?
Jedna z ważnych informacji to ta, że skuteczne jest sięganie po naturalne produkty. Z badań z udziałem ponad 10 tysiecy ludzi wynika, że ci, którzy na stałe umieścili w swoim jadłospisie jak najmniej przetworzone produkty,
stracili najwięcej kilogramów i potrafili utrzymać nową wagę. Jakkolwiek współcześnie sklepy są wypełnione gotowymi artykułami, warto wybierać te najprostsze i najświeższe, a także samodzielnie przygotowywać posiłki - w ten sposób ma się najlepszą kontrolę nad tym, co się w istocie je.
Poza tym poleca się zachęcanie rodziny i przyjaciół do zmiany dotychczasowego sposobu odżywiania (jeśli nie należał do najzdrowszych). Razem łatwiej będzie utrzymać nową dietę. Nakłoń rodzinę i znajomych do wspólnego gotowania, wspólnych zakupów spożywczych, czy wymieniania się przepisami, a wówczas wszyscy zaczną zwracać większą uwagę na to, co jedzą i będzie można wzajemnie wspierać się w zachowaniu dietetycznych postanowień.
Co więcej, jeśli czytasz o rozmaitych dietach, powinieneś/powinnaś zwrócić szczególną uwagę na pewne sformułowania towarzyszące opisom tych sposobów odżywiania się. Wykaż się szczególną ostrożnością, jeśli stosowanie danej diety ma: wywołać bardzo szybką utratę na wadze (ponad 1 kg tygodniowo); wymagać unikania jakichś głównych grup pożywienia; opierać się na jednym rodzaju jedzenia (np. tylko zupie z
kapusty czy
jajach); oznaczać jedzenie produktów w specjalnych zestawach dla danej grupy krwi, etc.
Wreszcie, oto kilka informacji z badań z udziałem ludzi, którym udało się schudnąć i nie wrócić do dawnej wagi. Znaczna większość osób, które z sukcesem pozbyły się nadwagi: codziennie jadła
śniadanie; regularnie sprawdzała wagę; ćwiczyła co najmniej jedną godzinę dziennie.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »