Ile razy słyszałeś od rodziny i znajomych zdanie: „data ważności upłynęła, ale to stało w lodówce, więc spokojnie można zjeść?" Po pierwsze wielu z nas jest nauczonych, by nie marnować jedzenia, po drugie ludziom po prostu szkoda pozbywać się czegoś, co jeszcze można by wykorzystać. Takie zachowanie w najlepszym przypadku oznacza dojedzenie resztek i uzyskanie więcej wolnego miejsca w szafce czy lodówce, w najgorszym jednak doprowadzi do bardzo poważnego zatrucia zagrażającego zdrowiu, a nawet życiu.
Tych kilku produktów nigdy nie jedz, jeśli upłynęła data ich ważności.
Wędliny i inne przetworzone mięso
Zagraża w ich przypadku
listeria, czyli bakteria, która może znajdować się w glebie, wodzie i niektórych zwierzętach. Dobrze „czuje się" na różnych produktach żywnościowych gotowych do bezpośredniego spożycia. Może wzrastać nawet w chłodnej temperaturze i przetrwać wędzenie, czy solenie, jak również niedobory tlenu. Jeśli zjesz coś zakażonego tą bakterią, grozi ci gorączka, bóle mięśni, biegunka, a w przypadku kobiet w ciąży poważne komplikacje.
Sery
Szczególnie takie kupowane luzem i pakowane na miejscu. Nie zawsze znajduje się na nich data ważności, a jedynie data pakowania. Najlepszą zasadą jest więc ta, by zjadać te produkty w ciągu pięciu do siedmiu dni od zakupu. W przypadku tych produktów także grozi nam poważne
bakteryjne zakażenie.
Pakowane zestawy sałat
Stanowią wygodną, gotową podstawę sałatek. Chociaż są zwykle wielokrotnie myte, badania pokazały, że mogą znajdować się na nich bakterie E. coli. Zawsze trzeba ponownie myć je przed jedzeniem i nie spożywać po upływie daty przydatności lub gdy nawet wcześniej stają się śliskie i zaczynają nieświeżo pachnieć.
Jaja
Jeżeli nie ma na skorupkach daty przydatności, a ogólnego opakowania brak, jednym ze sposobów sprawdzenia świeżości jajka jest zanurzenie w wodzie - dobre do spożycia jaja opadną na dno, a te nie nadające się do jedzenia będą unosić się na wierzchu. W starzejącym się jajku powietrze i inne gazy gazy utrzymują się w środku, więc staje się ono lżejsze. Zwykle nie należy przechowywać jaj dłużej niż pięć tygodni od zakupu.
Świeże mięso
Jest produktem, na którym nierzadko rezydują bakterie salomnelli,
E. coli i in. Trzeba je zjeść lub zamrozić, nim bakterie zaczną się namnażać. Zawsze też należy poodać
mięso obróbce termicznej.