Tkanka tłuszczowa pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, ale jej nadmiar jest bardzo szkodliwy. Obecnie zaś dużym problemem okazuje się niewłaściwa dieta i brak aktywności fizycznej, które skutkują nadwagą i zbyt dużą ilością tłuszczu. Aby ją zmniejszyć, warto sięgnąć po określone produkty, które pomoga spalić nadwyżkę tkanki tłuszczowej.
Jaja
Zawierają duże ilości białka, ale nie są bardzo kaloryczne, jedno przydaje zaledwie około 80 kalorii. Pomagają szybko zyskać uczucie sytości i pomagają zmniejszyć tkankę tłuszczową. Z badań wynika, że osoby, które jedzą
jaja na śniadanie, skutecznie zmniejszają swoją wagę i spalają więcej tłuszczu niż pozostali.
Tłuste ryby
Wbrew nazwie - wcale nie stanowią zagrożenia dla naszej wagi, wszystko zalezy bowiem od rodzaju tłuszczu, jakiego dostarczamy naszemu organizmowi.
Ryby takie, jak łosoś, makrela, tuńczyk, sardela lub sardynki, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, szczególnie obfitują w DHA i EPA, rodzaje tych kwasów o wysokiej zdolności spalania tłuszczu.
Migdały
Również dostarczają duże ilości białka i mogą zintensyfikowac spalanie tłuszczu. Dołączenie migdałów do jadłospisu pozwala obniżyć poziom tzw. „złego"
cholesterolu LDL, poprawić profil lipidowy i spalić tłuszcz w obrębie brzucha. Aby zyskać takie korzyści, warto codziennie jeść dużą garść tych
orzechów.
Zielona herbata
Jest bardzo bogata w przeciwutleniacze, które zmniejszają uszkodzenia oksydacyjne powstające podczas różnych procesów w organizmie. W
zielonej herbacie znajduje się m. in. Herbata jest również doskonałym źródłem polifenolu o nazwie galusan epigalokatechiny (EGCG), który - jak ustalono w badaniach na zwierzętach - zmniejsza wchłanianie tłuszczu, zwiększa
metabolizm tłuszczów i skutkuje obniżeniem tkanki tłuszczowej.
Nabiał
Produkty mleczne pomagają zintensyfikować zdolność metabolizowania tłuszczu. Testy pokazały, że dieta wysokobiałkowa jest bardzo efektywna w odchudzaniu i szczególnie pomaga pozbyć się tłuszczu z okolic talii. Dietetycy zalecają, by wybierać sery, jogurty oraz
mleko o obniżonej zawartości tłuszczu.
Ostra papryka
Znajduje się w niej
kapsaicyna, substancja, która zwiększa metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu. Związek aktywizuje enzymy metabolizujące tłuszcze, a to wzmaga odchudzanie. Zwiększa naturalną aktywność organizmu w spalaniu tłuszczu dzięki przekształcaniu energii, tj. uwalnianiu jej w postaci ciepła.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »